huis te koop header
Nederlands Frans Engels

In de Aveyron zijn vele interessante plaatsen te bezoeken.

Roquefort
Dit is de beroemde Franse blauwschimmelkaas, volgens strikte wettelijke regels en voorschriften gemaakt van de volle melk van schapen van het Lacaune ras.
De kazen worden gemaakt en rijpen vervolgens in de 'caves' van het plaatsje Roquefort sur Soulzon, iets ten zuiden van Millau. De 'caves' kunnen het hele jaar door bezocht worden. Zie de website van Roquefort.

Laguiole
Dit is een bekende plaats in de Aubrac in het noorden van de Aveyron.
Hier worden de wereldberoemde 'Laguiole-messen' gemaakt, onder andere in een door Philippe Starck ontworpen fabriek waar een groot lemmet van het mes door het dak steekt (zie foto hiernaast).
Er is ook het beroemde 3 sterren restaurant van Michel Bras.
In de winter zijn er mogelijkheden om te skiën. Zie de website van Laguiole.

Les plus beaux villages
In geheel Frankrijk zijn er 157 'plus beaux villages de France' (zie de website) waarvan er 10 in de Aveyron zijn. Geen enkel departement heeft er meer!
De plaatsen moeten klein zijn (minder dan 2000 inwoners) en ze moeten beschikken over plekken van historisch, artistiek of bouwkundig belang of ze moeten bijzonder pitoresk zijn of een legendarische betekenis hebben.
Welke plaatsen in de Aveyron hiertoe behoren ziet u hier.

Les sites Templiers et Hospitaliers
De historische plaatsen van de Orde van de Tempeliers en de Orde van de Hospitaalridders. Deze liggen in de Larzac, in het zuiden van de Aveyron.
Het zijn de plaatsen: La Cavalerie, La Couvertoirade, Saint-Jean d'Alcas,
Sainte-Eulalie de Cernon en Le Viala du Pas de Jaux
. Zie hier waar deze zijn. De geschiedenis van de Templiers en Hospitaliers is een interessante.
U kunt deze in het kort hier lezen.

Le Viaduc de Millau
Geopend in 2004 zorgde de brug ervoor dat de autoroute A75 eindelijk uit één stuk bestond en dat het verkeer niet meer dwars door Millau hoefde.
De brug gaat over de rivier de Tarn, is één van de hoogste ter wereld en is ontworpen door de Britse architect Norman Foster. Het wegdek ligt op 245 meter hoogte, de top van de hoogste pijler op 343 meter (hoger dan de Eiffeltoren).
Onder de brug lijkt de hoogte het indrukwekkendst, hier is ook een dagelijks geopend informatiecentrum. Zie hier de officiële website.

Les Bastides
Bastide is een Franse naam voor een, in de periode 1229 – 1373, nieuw aangelegde nederzetting met een centrale marktplaats en een rechthoekig stratenpatroon. Ze zijn ontstaan in zuidelijk Frankrijk, waar ze aangelegd werden door adellijke heren om de bevolking te beschutten tegen onlusten en roofovervallen die mede samenhingen met de honderdjarige oorlog tegen Engeland. Voor de bevolking was het aantrekkelijk in de bastides te wonen doordat ze vrij ondernemer konden zijn tegen lage belastingtarieven.
In de Aveyron zijn 6 bastides.

La Route des Seigneurs du Rouergue
Dit is eigenlijk een toeristische reisroute langs 21 middeleeuwse chateaux,
allen in de Aveyron (Rouergue is de oude naam voor de Aveyron).
Deze zijn deels in het bezit van particulieren en deels van de overheid. Alle eigenaren hebben een handvest ondertekend dat betrouwbare openingstijden, een warm onthaal en een rijkdom aan informatie voor bezoekers belooft.
Op deze site ziet u de details.

Micropolis
In Saint-Léons, ten Noord-Westen van Millau, bevindt zich Micropolis.
Op een oppervlakte van 2500 vierkante meter, is in 15 zalen in een unieke tentoonstelling te zien hoe de wereld van de insecten er uit ziet. Gedurende een bezoek van 1½ uur is het mogelijk om zelf te ondergaan hoe insecten leven.
Het bezoek is zowel voor kinderen als volwassenen interessant.
Meer details op de website van Micropolis.

Marcillac
Dit is een plaatsje ten Noord-Westen van Rodez waar de bekendste wijn uit de Aveyron geproduceerd wordt, de 'Marcillac AOC'.
Het is een mooie streek met steile hellingen van rood gekleurde aarde waar het totale oppervlak aan wijngaarden 180 ha is. De wijn wordt gemaakt van één druivensoort , de 'Fer Servadou', ook genoemd 'Mansois'.
Jonge wijnen bevatten veel tannine en zuren terwijl oudere wijnen zachter worden en een meer fruitig en 'gepeperd' aroma krijgen. Zie bijvoorbeeld de website van een wijngaard.