huis te koop header
Nederlands Frans Engels

Er zijn vele mogelijkheden voor allerlei sportieve activiteiten in de Aveyron.

Wandelen, Randonner
De Aveyron heeft schitterende landschappen, variërend van de ruige Aubrac tot prachtige bossen in de Larzac, en is bij uitstek geschikt om wandelingen te maken waarbij indrukwekkende uitzichten te bewonderen zijn.
Kaarten en boekjes voor korte en lange wandelroutes van diverse moeilijk-heidsgraden zijn verkrijgbaar bij elk 'Office de Tourisme.'
Door heel Frankrijk lopen de internationale GR-routes ('Grandes Randonnées') en de locale GRP-routes ('Grandes Randonnées de Pays).
Eén hiervan, de GR 65 (de 'via podiensis'), volgt een oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Deze GR 65 en, voor een klein gedeelte, ook de GR 36 lopen door de Aveyron. U kunt verschillende routes in de Aveyron hier vinden.
Kanoën, Rafting
Op de rivieren Tarn, Lot en Aveyron zijn er diverse mogelijkheden om een kano of kayak te huren. Het indrukwekkendst zijn de 'Gorges du Tarn' die net niet in de Aveyron maar in het aangrenzende departement, de Lozère, liggen.
Op deze site is veel te vinden over de 'Gorges du Tarn'..
Op de wildere stukken van de rivieren is ook rafting mogelijk.
Alle wildwater-activiteiten op de verschillende rivieren zijn te vinden op de site van tourisme-aveyron.

Andere watersporten
Op de meren van de Lévézou, waarvan het Lac de Pareloup de grootste, is zijn diverse watersportmogelijkheden. Men kan er zwemmen, zeilen, windsurfen, jet-skiën, waterskiën, varen met motorboten etc.
Verhuur-adressen van motorboten of surfplanken, zeilboten e.d.
Ook op de site van tourisme-aveyron is informatie te vinden.
De stranden van de Lévézou zijn te vinden op deze site.

Canyoning
Je laten meeslepen door stromingen van rivieren door de rotsen, springen in diepe bassins, afdalen met touwen vanaf hoge plateaus, langs natuurlijke roetsjbanen glijden, dat is ongeveer wat 'canyoning' is.
Op deze site kunt u zien waar u dit in de Aveyron kunt doen.
.

Golf
Het terrein met de meeste mogelijkheden is bij Rodez (Golf du Grand Rodez) met een 18 holes baan, par 70, en 5548 m (zie website).
De Golfclub de Mezeyrac bevindt zich bij Laguiole (9 holes, par 34, 2580 m).
Er is een kleine baan bij Villefranche de Rouergue (Golf du Totche) met 9 holes, par 54 en 1820 m (zie website).
Verder is er (net niet in de Aveyron maar in de Lozère) bij la Canourgue de Golf des Gorges du Tarn met 18 holes, par 71 en een lengte van 5452 m (zie website).

Fietsen
Fietsen is heel goed mogelijk in de Aveyron. Wel moet men rekening houden met hoogteverschillen. Een lichte fiets met meerdere versnellingen is dus wenselijk.
Zoveel fietspaden als in Nederland zijn er bij lange na niet maar ook in Frankrijk wordt het 'cyclotourisme' steeds populairder. Voor diverse routes zie hier.
Er zijn ook onverharde routes voor een VTT (Vélo Tout Terrain ofwel mountainbike).

Vissen
7000 km rivier en meer dan 38 meren (waaronder een aantal stuwmeren ten behoeve van het opwekken van electriciteit) staan de liefhebber van het vissen ter beschikking in de Aveyron. Men kan er vissen op snoek, snoekbaars, baars en karper. Vele mogelijkheden zijn te zien op de site van aveyron-tourisme.
Ook op deze site is meer informatie te vinden: Aveyron.com.
Een hele mooie video over de Aveyron en vissen is hier te zien.

Schermvliegen of Deltavliegen
Schermvliegen ofwel 'Parapente' is vliegen met behulp van een bestuurbaar scherm. Bij Deltavliegen, wat in het Frans 'Vol Libre' heet, hangt men onder een bestuurbare vlieger.
Het 'parapente' is de laatste tijd populairder geworden dan het Deltavliegen. Vooral rond Millau worden deze sporten veel beoefend; je kunt het er leren en je kunt er ook, met een instructeur samen, duo-vluchten maken.
Hier ziet u de mogelijkheden. En hier alle activiteiten in de lucht.

Bergbeklimmen
Vooral langs de steile wanden van de 'Gorges' zijn er plekken waar de sport van het bergbeklimmen (in het Frans 'escalade' genoemd) beoefend kan worden.
Bijvoorbeeld in de 'Gorges de la Truyère' in het noorden van de Aveyron.
Zie hier voor meer informatie over de mogelijkheden voor 'escalade'.
Voor mensen zonder hoogtevrees kan een 'Via Serrata' ook een mogelijkheid zijn.

Wintersport
In de Aubrac zijn er in de winter enkele plaatsen waar wintersportfaciliteiten zijn. De afgelopen jaren ligt er echter niet altijd voldoende sneeuw om te kunnen skiën.
Als het wel voldoende heeft gesneeuwd kan men er langlaufen op 200 km piste.
Er zijn mogelijkheden voor alpine skiën op 16 pistes van in totaal 45 km in Laguiole (zie website) en op 10 pistes van in totaal 41 km in Brameloup.
Zie bijvoorbeeld ook de website van aveyron-tourisme.